Om satsen Dolcissimo

Satsen Dolcissimo er fra værket Phantasmagoria (2006-2007). Den er skrevet for violin, cello og klaver.
Dolcissimo er 3. sats i værket, der har fire satser. Dolcissimo kommer af det italienske ord dolce, der betyder "blidt". Dolcissimo betyder "meget blidt"Titlen Phantasmagoria refererer til et skyggespil. Begrebet Phantasmagoria blev brugt i teaterforestillinger fra slutningen 1700 tallet om det fænomen, at man via en skærm med lys på kunne kaste skyggebilleder op på en væg, som en del af forestillingen.

Bent Sørensen fortæller selv, at han har været inspireret af et billede med en ruin i natten, hvor kun konturerne af bygningen kunne skimtes. Som følge af mørket kunne der opstå et delvist skjult skyggespil omkring bygningen. Det gav ham titlen til værket.

Skyggespillet gør sig også gældende rent musikalsk. Bent Sørensens brug af glissando og tremolo er med til at ”udviske” den klart aftegnede tone. Violinens klang er også præget af et uvirkeligt skær, idet den spiller med en dæmper, der giver klangen en snerrende metallisk karakter. Instrumenterne følger hinanden som skygger, men midt i satsen finder de sammen i en smuk melodi.

Satsens tematik med skygger og skyggebilleder indgår i historierne i elevopgaverne i musikoplevelse og i musikalsk skaben.

 

 

 

Partituret er venligst stillet til rådighed af Edition Wilhelm Hansen
Musikken er venligst stillet til rådighed af Dacapo Records