Om vokalmusik

Vokalmusik er musik, hvor den menneskelige stemme spiller en stor rolle enten solistisk eller som kor. Vokalmusik kan være musik både med og uden instrumental ledsagelse. Betegnelsen vokalmusik bruges ofte som en modsætning til instrumentalmusik, der udelukkende er skrevet for instrumenter. Vokalmusik synges ofte på toner, men en tekst der fremsiges til musikledsagelse betegnes også som vokalmusik.
Nu letter en kontrabas er et moderne stykke vokalmusik, hvor der fremsiges en tekst i begyndelsen af satsen. Kormusik uden instrumental ledsagelse kaldes for a cappella. Som alle andre musikudtryk er det italiensk og betyder i kapellet. Det er betegnelsen for det rum i kirken, hvor kirkekoret oprindeligt stod.
Hvile er en a cappella sats.

Lyt til musikken her
Hvile
Komponist: Hugi Gudmundsson
Musikoplevelse
Musikforståelse
Musikalsk skaben
Komponisten fortæller
Om Hugi Gudmundsson

Født 1977 på Island, men bor nu i Danmark. Han har en særlig interesse for vokalmusik, og den har ofte et kirkeligt præg. Hans melodier er enkle, melankolske og inspireret af gamle islandske melodier, som understøttes af enkle men alligevel uventede harmonier, som giver dem et nyt udtryk. Så både gammelt og nyt er tilstede i hans værker på samme tid. Han spillede dødsmetal i teenageårene, hvilket også åbnede hans interesse for "anderledes" og "skæv" musik. Han er en af de få komponister i Danmark der har studeret både klassisk komposition og elektronisk musik. Læs mere i Komponistbasen

Lyt til musikken her
Nu letter en kontrabas
Komponist: Peter Bruun
Musikoplevelse
Musikforståelse
Musikalsk skaben
Komponisten fortæller
Om Peter Bruun

Man siger ofte, at en komponist har en bestemt ”tone”, som gør at man nogle gange som lytter kan gen- kende komponistens musik, når man hører den. Peter Bruuns tone er melodisk og enkel. Han siger selv, at han gerne vil udforske forskellige udtryksformer, når han komponerer, og han lader sig inspirere af f.eks digte. Særligt stemmen spiller en stor rolle i Peter Bruuns musik, og han har derfor lavet både kormusik og opera. En af hans operaer - Miki Alone fik Nordisk Råds Musikpris i 2008. Han søger hele tiden nye veje inden for arbejdet med melodi, harmoni og tonalitet. Læs mere i Komponistbasen.

Læs mere her

Om satsen Hvile

Satsen er en a capella sats for 4- stemmigt blandet kor. Det er en rolig sats i mol, hvor melodien hovedsagligt bevæger sig trinvist. Den har et vist modalt præg, hvilket bl.a. skyldes at tenor og bas bevæger sig i parallelle kvinter gennem hele satsen.

 

Om satsen Nu letter en kontrabas

Satsen Nu letter en kontrabas er fra værket En klokke af sølv der kimer alt levende sammen (2001). Værket består af seks satser. Hver sats har et udsnit af teksten fra digtet Du er som et træ, som komponisten har delt op i seks afsnit.

Hvad er en komponist?

Ordet komponist kommer af latin Componere, der betyder at sætte sammen. En komponist skaber musik ved at sætte bl.a. toner, lyde, rytmer og instrumenter sammen.